LAUKAN KOULUKULJETUKSET

Oheinen kartta kuvaa sitä osaa Laukaan koulukuljetuksista missä Tilausliikenne Hokkinen on jollakin tasolla toimijana mukana. Kuntamme on laaja ja kuten monella muullakin kunnalla talousvaikeudet ovat iso haaste. Samalla, kun kunnan kanssa yritämme hoitaa kaikkien lasten kuljetusta mahdollisimman lapsiystävällisesti, joudumme hyväksymään ikäviä rajoitteita. Kuljetuksia on mahdoton suunnitella tarkalla minuuttiaikataululla pienillä takseilla ajettaviksi, mikä taas mahdollistaisi pienet odotusajat lapsille. Kantolassa oleva Sahamäenkujan th hakupaikka on hyvä esimerkki tästä. Haetaanko lapsia osana muuta kuljetusta isommalla autolla vai lähetetäänkö sinne kolme pientä autoa erikseen hakemaan lapsia? Väkisinkin joudumme tekemään kompromisseja, jotka eivät valitettavasti ole aina mukavia. Pisimmillä reiteillä alkaa tulla lakisääteiset koulukuljetusajatkin jo vastaan. 

Koulukuljetuksen periaatteita

Auton odottaminen

Ilmoitettu pysäkkiaika ei tarkoita, että auto tulee silloin. Annettu aika tarkoittaa (kuten normaalissakin linja-autoliikenteessä), että auto ei saa ajaa ohi ko. pysäkiltä ennen tuota aikaa. Auto ei ole sinänsä myöhässä, kun se saapuu pysäkille jonkin verran ilmoitettua aikaa myöhemmin. Varsinkin talvella hankalissa keliolosuhteissa tähän on syytä varautua. Pysäkkiajat ilmoitetaan 5 min. välein, joten läheisillä pysäkeillä voi olla merkittynä sama aika.

Laukaan kunnan Oppilaskuljetussäännössä oppilaita ohjataan tulemaan pysäkille – ei vain pysäkin läheisyyteen – viisi minuuttia ilmoitettua aikaa aiemmin.  Mikäli listan mukaiset oppilaat ovat kaikki kyydissä, auto saa lähteä pysäkiltä myös ilmoitettua aikaa aiemmin. Oppilaskuljetussäännössä todetaan myös, että oppilaan ollessa myöhässä auto ei odota, eikä tule hakemaan kyydistä jäänyttä oppilasta. Näillä ohjeilla pyritään saamaan aikataulu mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia palvelevaksi. Kukaan meistä: oppilas, koulu, kunta, kuljettaja, ei halua odotuttaa toisia turhaan! Me Hokkisella olemme todella pahoillamme, kun oppilas toisinaan syystä tai toisesta joutuu odottamaan hieman pidempään autoa sateessa, pakkasessa tai muutoinkin.

Poikkeuksellisen viivästymisen tilanteissa oppilaalla olisi olla hyvä olla mahdollisuus esim. puhelimella ilmoittaa asiasta kotiin, kouluun tai suoraan Hokkiselle p. 050 590 9502. Useissa tapauksissa pystymme kohtuullisen nopeasti järjestämään korvaavan kuljetuksen, kun vain heti tiedämme mahdollisesta ongelmasta.

Kaverikyydit

Koulu voi antaa poikkeusluvan kulkea autolla kaverin luokse, jos autoon mahtuu. Näistä on sovittava ennakkoon koulun ja kodin välillä. Emme voi kuljettaa ketään kaverien luokse pelkästään oppilaiden ilmoituksella, vaan tarvitsemme luvan opettajilta tai ohjaajilta lasten noustessa kyytiin. Linjanveto on kouluilla ja kunnalla. Jotkin koulut ovat kieltäneet kokonaan kaverikuljetukset. Huoltajien on syytä huomioida, että koulumatkan vakuutus on voimassa vain kodin ja koulun välisellä matkalla. Eli kaverien luokse (tai kaupassakäynnin jälkeen kotiin) mennessä koulun vakuutus ei ole enää voimassa, koska kyseessä ei ole enää kotimatka. Toki liikennevakuutus vastaa lähtökohtaisesti aina autossa olevien henkilövahingoista liikenneonnettomuustilanteissa.

Unohdetut tavarat

Keväällä voisimme hyvin laittaa kirpputorille myyntipöydän unohdettujen vaatteiden yms. myymiseksi. Suosittelemme huoltajia merkkaamaan oppilaan nimen kaikkiin ulkovaatteisiin, urheiluvaatteisiin, liikuntavälineisiin jne. Autot kulkeva pääsääntöisesti samoja reittejä ja etunimelläkin löytyy lähes varmasti kadonneiden tavaroiden omistajat. Säilytämme löytötavaroita yleensä noin kuukauden.